שכרון קוקאין: התמכרות וגמילה מקוקאין

התמכרות וגמילה מקוקאין

לילה לבן …

הקוקאין הוא סם ממכר ורעיל ומצד שני הוא ממותג ויוקרתי. במה כרוכה ההתמודדות עם ההתמכרות לקוקאין ואיך אפשר להיגמל?

 

חוויה של מכור לקוקאין

"בהתחלה, הקוקאין היה הופך ערב חברתי סביל ל'ערב מעולה ממש"! בתור מישהו שבדרך כלל יש לו חרדה חברתית זה גרם לי להרגיש ביטחון עצמי, שממש לא אופייני לי, ואיזושהי חוויה פנימית של שלווה ורוגע שבחיים לא הרגשתי קודם.

בהתחלה הייתי מתארגן על קוק רק בסופי שבוע למסיבות ומפגשים חברתיים, כדי להתפרק קצת אחרי שבוע של עבודה ולהירגע בחברת אנשים.

פתאום מצאתי את עצמי משתמש אחרי יום גרוע כשהייתי מרגיש בדאון ועם הזמן גם באמצע השבוע כשאני לבד בבית.

הדבר הזה ש'עבד' בשבילי בסדר בסופי השבוע נהיה משהו קבוע שאני עושה גם באמצע השבוע.

די מהר השימוש הפך ל'משהו שאני חייב וצורך גם כשאמרתי לעצמי שאני מגזים.

הקוק הפך ל'משהו שעוזר לי להרגיש פחות רע עם עצמי בכל זמן שהוא'".

 

ה"היי" פותר את כל הבעיות ואין משימה שנראית בלתי אפשרית – ההרגשה עילאית ממש, אבל מה קורה ביום שאחרי?

דאון פיזי וריגשי, הנייד כבוי, יום של התאוששות, הרבה פעמים הבעיות מוגדלות עם זכוכית מגדלת ונראות פי כמה וכמה יותר גרועות, הצורך בסם גדל וההתמכרות הרסנית.

חשוב לדעת, שהקוקאין בישראל יצא בשנים האחרונות מהארון, השימוש בו הולך ונהיה נפוץ יותר.

הקוקאין, שמאז ומעולם היה מקושר לעולם הזוהר, לאחרונה נקשר גם בשמות של סלבריטאים בישראל כך שהוא מקבל במה "זוהרת" גם בארץ המובטחת.

אפשר להשיג היום את הקוקאין בקלות בהרבה מסיבות, ברים או חתונות נורמטיביות לחלוטין, ובגלל הנגישות והזוהר שיש לסם להציע, הסיכון של התמכרות לקוקאין עולה בשנים האחרונות.

 

אז מה זה בעצם קוקאין?

קוקאין, הנקרא גם קריסטל, הוא סם בעל השפעות מסוכנות, המופק מעלי הקוקה.

את הקוקאין מוכרים סוחרים לא חוקיים, בצורת אבקה להסנפה או הזרקה (וקוקאין מסונתז, קראק, לעישון).

הקוקאין שייך לקבוצת הסמים המעוררים (פסיכו-סטימולנטים), קבוצת סמים אלו גורמת להרגשה של אופוריה, מרץ ועוררות, כאשר היא פועלת ישירות על מערכת העצבים המרכזית ע"י שחרור דופמין.

קוקאין עולה כ 500-1000 ש"ח לגרם, איכות הקוקאין אינה ידועה לקונים וברוב המקרים הוא מדולל עם חומרים ממריצים אחרים יותר זולים כמו למשל אמפטמינים.

מבחינה פיזיולוגית בעת צריכת הסם מתרחשת עלייה בלחץ הדם, דופק מהיר והאישונים מתרחבים.

מכורים לקוקאין בטווח הארוך חווים ירידה במשקל, הפרעות בשינה, פגיעה במערכת העיכול ועוד.

לטיפול בהתמכרות לקוקאין לחצו כאן >>

איך לגרום למכור ללכת לגמילה >>

 

מה היא תחושת ה"היי" שנותן הקוקאין?

ה"היי", שנחווה תחת השפעת קוקאין נקרא גם "שכרון קוקאין", והוא הסיבה העיקרית לשימוש בו.

זה נכון לגבי אנשים המתנסים בשימוש בקוקאין, משתמשים מזדמנים, משתמשי בינג' (בולמוס) ואנשים שנמצאים בשלבים הראשוניים של ההתמכרות. צריכת קוקאין חברתית נפוצה אף היא.

ב"היי" של הקוקאין מתרחשים שינויים פיזיולוגיים כמו גם שינויים פסיכולוגיים המתבטאים באופן בו האדם חושב ומרגיש. חלק מהשינויים הללו נובעים מהשפעת הקוקאין על המוח ומערכת העצבים וחלק קשורים לרגשות אישיים, שמביא איתו המשתמש לחוויה.

לכן למרות הדמיון בחוויות בזמן השימוש בקרב המשתמשים השונים, השפעת החומר על כל משתמש עשויה להיות שונה.

בהתאם למרות שישנם אספקטים נפוצים של "שיכרון קוקאין" בקרב המשתמשים בסם, המשתמשים עשויים לחוות את כל מגוון ההשפעות או רק חלק מהן.

 

מה התחושות ותופעות נוספות שיוצר השימוש בקוקאין?

השפעות הקוקאין מתבטאות באופן הבא:

  • אופוריה: ההשפעה העיקרית ב"היי" של הקוקאין שהמשתמשים מעוניינים לחוות היא סוג מיוחד של תחושת עונג עז הנקראת אופוריה.
    הקוקאין מגרה את המוח באופן דומה לזה שהישג אמתי מעורר, מה שיוצר תחושה מתגמלת וזו הסיבה העיקרית שבגינה אנשים המתמכרים לסם מעוניינים להתמסטל מקוקאין שוב ושוב.
  • בטחון עצמי גבוה: תחת השפעת קוקאין, נוצרת למשתמשים אשליה של הרגשה טובה יותר בקשר לעצמם מאשר איך שהם מרגישים בדרך כלל, לעיתים עד לרמה של תחושת עליונות על אנשים אחרים. השפעה זו קוסמת במיוחד לאנשים בעלי הערכה עצמית נמוכה או אנשים שמעוניינים ברמות גבוהות יותר של ביטחון עצמי בסיטואציות מסוימות בחיים (אומנים למשל).
    למרבה הצער, תחושת הביטחון הכוזבת היא השפעה של הסם ואינה מבוססת על הישג אמיתי, וההתנהגות הנלווית לה עשויה להיות מטרידה עבור הסביבה מה שיכול להוביל לבעיות חברתיות.
    כשהשפעת הסם פגה וה"היי" נגמר, ההרגשה עלולה להיות אפילו גרועה יותר מאיך שהרגישו לפני הצריכה של הסם, וכך מתחיל מעגל קסמים של שימוש חוזר כדי להרגיש טוב יותר. כאשר עם כל שימוש, משך הזמן של השפעת הסם מתקצר יותר, מה שמגדיל את תדירות הצריכה וגורם להתמכרות.
  • התנהגות בחברה: השפעה מפתה נוספת של קוקאין, היא שהמשתמשים עשויים לחוש אנרגטיים וחברותיים יותר מהרגיל. מאוד אטרקטיבי עבור אנשים שנוטים לחרדה חברתית, ביישנות או חסרי אנרגיה ומוטיבציה לצאת ולעשות דברים, ובעיקר אם תחושת הכבדות שלהם נובעת מדיכאון.
    תחת השפעת הסם אנשים אלו עשויים להפוך ל'פטפטנים' וחברותיים, מאידך גיסא, שימוש בקוקאין יכול לגרום להתפרצויות זעם, חוסר שקט, היפראקטיביות (קושי בהרגעה עצמית) וחוויית חרדה עד לנקודה של פרנויה.
    לעיתים זה יכול להסתיים אפילו בראייה, שמיעה או תחושה של דברים שלא באמת קיימים מה שידוע כהפרעות תפיסתיות או הזייתית.
  • השפעות הפוכות בשימוש לטווח ארוך אצל מתמכרים: השימוש בקוקאין מוביל להתמכרות, והמכורים, אשר משתמשים בקוקאין לאורך זמן, עשויים לחוות במהלך ה"היי" השפעות בדיוק הפוכות – הקהיה של רגשות, עצבות, ורצון להתרחק מאנשים אחרים.
    תחושות אלו מתסכלות במיוחד עבור אנשים המשתמשים בקוקאין ל"טיפול עצמי" (self-medicating), כדי לתת לעצמם יותר ביטחון והרגשת שמחה ונמרצות, כשבפועל קורה ההפך.
  • השפעות פיזיולוגיות: הקוקאין גורם גם לתחושות פיזיות שונות בגוף. הוא עלול לגרום לשינויים בדופק, שינויים בקצב הנשימה, הזעה, תחושת חום או קור בגוף, רפיון שרירים ובחילה.
    אפילו שחלק מהסימפטומים לא נעימים, לאחר שימוש חוזר של קוקאין המוח עושה קישור בין הסימפטומים לתחושות הטובות של ה"היי", כך שהאי נעימות הופכת להיות סבילה.
    שימוש קיצוני בקוקאין הוא מסוכן ולא רק "לא נעים", והוא עלול לגרום לבעיות לב, התקפים ואף מוות.
  • אלכוהול: יש אמרה שגורה בפי אלו שהפסיקו את השימוש: "מתחת לכל כוסית מסתתרת שקית". השימוש בקוקאין הולך יד ביד עם שתיית אלכוהול.
    במקרים רבים "התמכרויות הן מצטלבות", התמכרות לחומר אחר מלווה בהתמכרות לחומר נוסף – במקרה של התמכרות לקוקאין מעגל הקסמים משולב פעמים רבות עם התמכרות לאלכוהול, ויאגרה, כדורי שינה ושימוש בגראס כדרך להרגע ולהצליח לישון אחרי שההשפעה מתמוגגת.
  • סקס מזדמן ובגידות: השימוש בסם יכול להוות טריגר לסקס עם פרטנרים מזדמנים, שקרים ובגידות בבני זוג. בשלב מסוים התא המשפחתי מתפרק והמכור נשאר לבד עם ההתמכרות.

סימנים להתמכרות לקוקאין – במאמר הבא >>

 

מה לעשות אם התחלתי כבר להשתמש בקוקאין?

חשיפה במפגשים חברתיים והימצאות בסביבה של משתמשים בסם היא טריגר ועלולה לפתות, אבל חשוב שתדעו את מה שלא סיפרו לכם על ההשפעות הרסניות של הקוקאין – הקוקאין יגרום בתחילה לתחושות טובות של עונג, בטחון עצמי גבוה ואנרגיה מעוררת כמו כל סם ממריץ.

אבל התמכרות אליו והשימוש לטווח ארוך יוצרות תחושות קשות של בידוד, פגיעה קשה בתפקוד, הוצאות כספיות והתנהגויות אחרות ללא שליטה עצמית ופגיעה קשה בכל היבטי החיים: המערך המשפחתי, המקצועי בריאותי והערכי.

 

ההתמכרות מפרקת כל חלקה טובה שבן אדם בנה לעצמו ואנשים מאוד מצליחים עם יכולות גבוהות מגיעים למצבים של התפרקות כללית בכל תחומי החיים, הסתרות, שקרים ובגידות.

 

הדרך הטובה להתמודד ולהתגבר על בעיית ההתמכרות, גם אם היא רק מתחילה להרים את ראשה, היא לפנות לעזרה.
הפחד הכי גדול של מכורים לקוקאין הוא לחשוף את הסוד, ולכן אנחנו מזמינים אתכם לפנות אלינו, מקום מקצועי שמכבד את הפרטיות והסודיות שלכם.
במרכז טיפול וייעוץ אנחנו עובדים יום יום עם מכורים שהיו בתחתית, ומתייחסים להתמכרות כסימפטום ולא הבעיה.

במרכז אנחנו שמים בצד את ההתמכרות, מוצאים את הבעיה, את מה שמסתתר מאחורי אותה התמכרות, ופותרים את הגורמים בטיפול מעמיק ומכבד שמלווה כל מטופל בתוכנית טיפול שמתאימה לצרכיו וחייו של המטופל.

 

שתפו אם אהבתם