טיפול בהפרעות אכילה
מה זה בעצם הפרעת אכילה?
התנהגויות ופתרונות בהן השימוש באוכל הוא כלי התמודדות עם לחצים, באופן שמזיק לבריאות. רצף הכולל עיסוק אינטנסיבי בדימוי גוף, הנע בין הרגשה מעוותת של
השמנה ופחד מעליה במשקל, מחשבות טורדניות בנוגע לדימוי הגוף ולמראה והשפעה לא מידתית של המשקל על מצב רוח.
סוגי הפרעות אכילה
אנורקסיה נרבוזה מאופיינת בצמצום אכילה אשר מתבטא בתת משקל, כאשר למרות המשקל הנמוך הסובלת מאנורקסיה מרגישה שמנה (קיימת הפרעה בתפיסה), ופחד מעליה במשקל . אובדן המשקל יכול להיות על ידי התעמלות יתרה. ישנם סוגים של אנורקסיה אשר כוללים זלילות, והתנהגויות מרוקנות (הקאות, או כדורים משלשלים).
בולמיה נרבוזה מאופיינת בהתקפי זלילה וניסיונות פיצוי. כלומר- אכילת כמות גדולה של אוכל במהירות ובתחושת חוסר שליטה, ולאחריה ניסיון להימנע מעליה במשקל על ידי ריקון האוכל מהגוף בדרך של הקאות, משלשלים, ספורט או צום ממושך. עבור הסובלים מבולמיה אין בהכרח עוות בדימוי הגוף, הרבה פעמים הם בטווח משקלי תקין, אולם קיימת השפעה מופרזת של דימוי הגוף על ההערכה העצמית.
הפרעת אכילה של התקפי זלילה מאופיינת בהתקפי זלילה (בולמוסים) באופן חסר שליטה ללא ניסיונות פיצוי על ידי הוצאת האוכל מהגוף. לאחר התקפי הזלילה מרגישים בדרך כלל גועל, בושה ורגשי אשמה. חשוב להבחין, שאכילה מתמשכת לאורך כל היום אשר כוללת את מרכיב חוסר השליטה אינה בולמוס.
השמנת יתר (obesity) מאופיינת בעודף משקל משמעותי של לפחות 20% מעל המשקל הרצוי. מלווה בבעיות בריאות, לעיתים קשות. יש הרואים בה הפרעת התמכרות לאוכל, כשלמרות הנזקים הגופניים והנפשיים הסובל לא מצליח לאכול פחות ולרדת במשקל.
הפרעת אכילה לא ספציפית – אנורקסיה נרבוזה לא טיפוסית – כאשר קיים צמצום באוכל, ופחד מעליה במשקל, בלי קריטריון של תת משקל (יכול להתרחש כאשר המשקל הבסיסי של האדם הוא לא נמוך).
תסמונת אכילה לילית- אפיזודות חוזרות ונשנות של אכילת לילה, יכול להיות לאחר התעוררות משינה, או בצריכת מזון רבה אחרי ארוחת הערב.
הפרעת אכילה לא מפורטת: כאשר העיסוק בהפרעת האכילה (ספירת קלוריות, עיסוק בדימוי הגוף, דפוסי אכילה) גורמים למצוקה משמעותית ופגיעה בתפקוד, גם ללא פרוט קריטריונים.
בואו לבחון את עצמכם – האם אתם סובלים מהפרעות אכילה >>
איך מטפלים בהפרעות אכילה?
הפרעות אכילה כמו אנורקסיה או בולמיה עשויות לגרום בהתחלה אושר גדול, תחושת הישג מהרזון, תחושה של הצלחה הקשורה לשליטה ברעב במקרה של אנורקסיה, גם החברה מתחזקת ומתגמלת את הרזון המושג בדרך שלילית זו.
אולם כאשר מדובר בהפרעת אכילה היא בהדרגה שולטת באדם, כמו סרטן של הנפש, העיסוק באכילה גדל וגדל ומשתלט על חלקים טובים ובריאים.
העיסוק באוכל ובדימוי הגוף מקבל מקום גדול מידי בהוויה, בעיסוק ועשוי לפגוע בתפקוד ובעיקר ביחסים הבין אישיים. בשונה מדיאטה רגילה בה האדם שמח מהישגו הפרעת האכילה תתבע עוד ועוד ולא תשקוט.
טיפול טוב בהפרעות אכילה צריך להיות משולב על ידי צוות רב מקצועי מתואם ומנוסה, לכלול כמה מרכיבים מקבילים: רגשי, דיאטטי ורפואי.
זוהי שפה שרק מי שהתמקצע בה מבין את רזיה.
טיפול הרגשי בהפרעות אכילה מטפלים בשורש הבעיה. בטיפול מתאפשר ביטוי רגשי של הבעיה שהקדימה את ההפרעה או הבעיה שהתמודדות דרך ההפרעה יוצרת.
במקרה של אנורקסיה מתבוננים בחרדה מעליה במשקל, בתחושות הריק והחוסר. במקרה של בולמיה, או אכילה רגשית מסוגים שונים, מתמקדים במצוקות אותן האכילה מכסה, ברגעים הספציפיים בהן הן עולות (לפני הבולמוס), ובמתן כלים לוויסות לחצים והצפה רגשית.
לאט לא הטיפול מתרחב מעבר לדימוי הגוף ולמשקל אל עצמי אחר מלא ומגוון יותר. בטיפול הדיאטטי בהפרעות אכילה מתאימים תפריט בריא ואפשרי כדי להגיע למשקל גוף תקין. האכילה המאוזנת נועדה להתמודד עם הבעיה המשקלית אך לא פחות עם דפוסי האכילה וההימנעות מסוגי מזון "אסורים".
במקביל, מעקב רפואי חיוני לניטור תופעות לוואי וסכנות פיזיות של הפרעות אכילה. לעיתים גם טיפול תרופתי פסיכיאטרי יכול לעזור לוויסות הדחפים , מענה לחרדה ולדיכאון וכן לעוות בדימוי הגוף.
האם אפשר להצליח בטיפול בהפרעות אכילה?
טיפול מקצועי משולב בהחלט עוזר לאנשים עם הפרעות אכילה. יש לזכור שעבור רבים מהמטופלים הבעיה (הפרעת האכילה) היא פתרון שסיפוק לצידו… וקשה מאוד לוותר על הרזון ואף אינם רואים את סכנות הדרך בה הושג.
טיפול מקצועי יתמקד ראשית בהשגת מוטיבציה לשינוי, השגת אמון במטפלים ובניית ברית טיפולית.
המטפל המנוסה להפרעות אכילה מודע למורכבות ייחודית זו ומצויד בכלים טיפוליים להתמודד עמה על מנת ליצר טיפול יעיל ומקדם. קשר טיפולי משמעותי יקדם הכרה בבעיה על פני מה שנקרא התנגדות לטיפול, ויעניק טיפול מזין וכלים יעילים להתמודדות בריאה עם הבעיות שקדמו להפרעת האכילה.
הטיפול המשפחתי
בטיפול המשפחתי נערכת התבוננות במשפחה כגוף בו כל חלקיו משפיעים ומושפעים זה על זה. הפרעת האכילה נתפסת כדבר שקורה בתוך משפחה ומשפיע על תפקודה בצורה משמעותית.
נעשה ניסיון לברר את הרקע המשפחתי תוך זיהוי קונפליקטים, תפקידים, ומשאבים העומדים לרשות המשפחה. התפקידים של כל אחד מחברי המשפחה וקשרי הגומלין ביניהם עוברים בירור. ניסיון השטח מלמד שעל מנת לאפשר לשינוי בתפקיד הילדה החולה כל המשפחה נרתמת לשינוי, ותהליכים טיפוליים אלו מקנים כלים למשפחות במצבי חוסר אונים וקשיים תפקודיים.
ומה אחרי הפרעת האכילה?
מנסיוננו כאשר הבסיס הנפשי בריא הבת/הבן החולה מצליחים לממש את הפוטנציאל הקיים, ללמוד לכונן יחסים בריאים ללא סודות והסתרות ולהגיע להישגים מרשימים בחיים.
מטופלים אלו הם בעלי יכולות גבוהות וכאשר הפרעת האכילה הפוגעת ביכולת לממש מטופלת חוזר התיאבון הבריא לחיים, והתרחבות שהיא הרבה מעבר במשקל…
אתם מוזמנים לקרוא עוד על שיטת 12 הצעדים לטיפול בהתמכרויות כאן!