איך לגרום למי שסובל מהתמכרות ללכת לטיפול?

איך לגרום למכור ללכת לגמילה

הבנתם שקרוב משפחה או חבר/ה קרובים מכורים לאלכוהול, סמים, פורנו או כל התמכרות אחרת, ואתם מאוד רוצים לעזור, אבל לא יודעים איך? זה לגמרי לגיטימי! מה בכל זאת תוכלו לעשות, איך תוכלו לעזור לו להבין שהוא צריך טיפול, איך לדבר עם מכור ולדאוג שהוא באמת יפנה לטיפול במאמר המקיף הבא

כך נשכנע מכור שהוא צריך טיפול

נקדים ונאמר, כי כמעט ואין סיכוי שמי ששקוע בתוך התמכרות,יפנה בעצמו לטיפול.
הגישה הרווחת בנושא התערבות, מושג הלקוח מהשפה האנגלית בשם intervention, היא שאנשים מכורים לא מגיעים לטיפול מיוזמתם.

כמעט בכל המקרים בני המשפחה – הורים, בני זוג, ילדים ומקורבים – הם אלו שפונים לעזרה. במקרים נדירים, בהם המכור הגיע לתחתית, למצב הכי שפל, או כשהציבו למכור אולטימטום, הוא מגיע בעצמו.

לכן, אם הבנתם שמישהו יקר לכם מכור, אנחנו מחזקים ומעודדים אתכם להקשיב לתחושות הבטן, אל תעלימו עין ותפנו עוד היום לייעוץ והכוונה.

מה הצעדים שיש לנקוט כדי לגרום למכור ללכת לטיפול?

החזרת האחריות אל המכור: אחרי שתפנו לעזרה מקצועית סביר שבתור התחלה נזמן אתכם לפגישה ונבדוק איך הסיטואציה משפיעה עליכם.

ברוב המקרים, נוצר מעגל קסמים בו בכל פעם שהמכור מכניס את עצמו לבעיה, אתם מצילים את המצב וחוזר חלילה.

זה לגמרי אנושי והגיוני שאתם מנסים לעזור, אבל בתור התחלה אנחנו נעזור לכם להפסיק את ה"עזרה" הזו.

אותה עזרה או תמיכה שאתם חושבים שתתקן את המצב, יוצרת דווקא את המצב ההפוך, בו המכור לא מרגיש את ההשלכות של מעשיו, כי אתם מצילים אותו כל פעם מחדש מאותם מצבים בעייתיים.

לעיתים מדובר בעזרה כספית, בפעמים אחרות בתמיכה נפשית או כל תמיכה אחרת שפותרת את הבעיה שהוא וההתמכרות יצרו.

לדוגמא, אם מהמר כפייתי נקלע לחובות, ובכל פעם אתם משלמים את החובות האלו, אין לו שום סיבה להפסיק להמר.

לעומת זאת, אם בעקבות החובות הוא מאבד את הבית שלו, הוא מתחיל להבין שיש לו בעיה שמצריכה טיפול.

בהדרכה משפחתית נלמד ביחד איך תוכלו לצאת מתפקיד ה"סופרמן" ולהחזיר את האחריות אל הידיים של המכור, נמצא מנופים להוצאת המכור מאזור הנוחות והתחלת תהליך ההבנה.

זה נשמע כמו צעד מעט אכזרי, אבל זה הצעד הכי טוב שאתם יכולים לעשות עבורו, כי באזור הנוחות אין גדילה יש רק החמרה של הבעיה או תקיעות במצב הבעייתי.

 

"When an addict goes down,
they take someone down with them"

 

הצבת גבולות ועיניים פקוחות: יכול להיות שאתם חושדים שבן המשפחה הסובל מהתמכרות, גונב לכם כסף מהארנק, אולי הוא חוזר הביתה ואתם רואים בעיניים שלו שהוא השתמש בסמים, ההתנהגות שלו השתנתה, הוא חוזר בשעות מוזרות הביתה, מסתודד בנייד או כל התנהגות מוזרה שלא מתיישבת לכם עם ההיגיון או עם האינטואיציה,
אל תעלימו עין! אל תתעלמו ותגידו לעצמכם שזה יסתדר מעצמו, כי זה לא יסתדר.

אנחנו מבינים את הפחד שלכם, כאילו שאם תגידו את הדברים זה פתאום יהפוך להיות אמיתי, אבל זה המצב, זה כבר אמיתי!

תפקחו את העיניים ותראו את המציאות כפי שהיא, תציבו גבולות ודברו על הנושא.

 

פעמים רבות אנחנו שומעים מטופלים שהגיעו לתהליכי גמילה שואלים את עצמם: איך יכול להיות שאף אחד מהמקורבים לא שם את הנושא על השולחן, איך יכול להיות שלא ראו אותי ואת ההתמכרות שלי.

חשוב לדעת, כי אלו הסובלים מהתמכרות נוטשים את עצמם, ואם אתם מעלימים עין ומשתפים עם זה פעולה, מתקיימת בו זמנית גם תחושת נטישה מהסביבה וההתמכרות תמשך ותחמיר עד למצבים מסוכנים.

זרזו את ההגעה למשבר ותתמכו בהבראה ולא במחלה.

"תתמכו בהבראה ולא במחלה"

 

איך לדבר עם מכור ?

  1. העובדה שאתם קוראים את המאמר הזה מראה שאתם כבר בכיוון הנכון בו תעזרו לקרוב המשפחה או המכר שלכם. נסכם את מה שנאמר בשאלה הקודמת כי הדברים כ"כ חשובים:
    תחזירו את האחריות אל המכור
  2. אל תושיעו את המכור מהמצבים הקשים שהוא נקלע אליהם
  3. תציבו גבולות ברורים
  4. תפקחו את העיניים למציאות כפי שהיא
  5. ולסיום, פנו בעצמכם לקבלת ליווי, הדרכה ותמיכה

בעזרת צעדים אלו תעזרו למכור לראות ולהבין שהוא חייב לפנות לעזרה.

איך לדבר עם מכור

האם המכור אמור לקחת חלק בהחלטה מי יהיה המטפל/ת שלו או איזו שיטת טיפול נכונה עבורו?

אחד הדברים החשובים ביותר בטיפול הוא הקשר הטיפולי.

המטופל צריך להתחבר למטפל ולסמוך עליו, על מנת שהטיפול יעבוד. את מערכת היחסים בין המכור למטפל ואת שיטת הטיפול ניתן יהיה לבחון ביחד בפגישות הראשונות של הטיפול.

 

האם יש חלון זמנים בו מומלץ לשכנע את את אלו הסובלים מהתמכרות ללכת לטיפול ?

הרגע שבו אתם מרגישים שאתם מנוצלים לרעה ושאתם פועלים נגד הערכים שלכם בעקבות ההתנהגות של המכור, זה הרגע שצריך להדליק לכם אור אדום! ככל שתפנו מהר יותר לעזרה, כך תעזרו בצורה טובה יותר למכר האהוב שלכם.
עם זאת, חשוב לדעת כי אפשר להביא את הסוס אל השוקת, אבל אי אפשר להכריח אותו לשתות.

המשפחות עוזרות להביא את המטופל, אבל בסופו של דבר כדי שכל הדבר הזה יעבוד המטופל צריך להחליט שהוא רוצה לקבל את הטיפול.

אי אפשר ולא צריך לשכנע את המכור, הדרך הנכונה היא לשקף לו את המציאות כמו שהיא ולתת לו להחליט שהוא צריך טיפול.

שיקוף המציאות עוזר למכור להבין מה המחירים שאתם משלמים ודוחפת אותו לכדי הבנה שהוא צריך טיפול, גם לטובת עצמו וגם לטובת הסביבה שלו.

לכן, פעמים רבות נתחיל את הטיפול עם מכתב מקרובי המשפחה למכור, ובו 10 דברים שנגרמו לבני המשפחה בעקבות ההתמכרות – 10 משפטים שמתחילים ב: "ההתמכרות שלך גורמת ל…".

 

מה לגבי טיפול ראשוני בבית?

טיפול בהתמכרות בבית אפשרי וגם תהליך ממושך יכול להתקיים בבית וללא צורך לבודד את המכור במרכז גמילה. כיום, גם אם יש צורך בפיקוח של 24 שעות ביממה, יש אפשרות שהפיקוח יתבצע על ידי בן משפחה. כמובן, שכל מקרה לגופו, וחשוב לעשות את התהליך בליווי אנשי מקצוע, רופאים ובחלק מהמקרים גם בליווי פסיכיאטרי.

במקרים רבים דווקא טיפול מהבית, במסגרת המשפחתית ובסביבה הטבעית, מועיל לתהליך הגמילה לטווח הארוך, מאחר ואין מעבר קיצוני בין מרכז גמילה חיצוני לשגרה היומיומית, איתה המכור יצטרך להתמודד יום יום בתהליך הגמילה וההחלמה.

פנו אלינו ונבנה ביחד תכנית גמילה מותאמת אישית, הכוללת ליווי ותמיכה צמודים, הן למכור והן לבני המשפחה, על ידי אנשי מקצוע עם ניסיון מקצועי והתמחות בגמילה מסמים, אלכוהול, הימורים, ועוד

 

הצלחתם לעזור לסובל מהתמכרות להבין שהוא צריך טיפול, מה עכשיו?

הבנתם שהוא מכור? אתם מכירים בזה? קבעו פגישת ייעוץ עם איש מקצוע מומחה בתחום, אמין, מקצועי, מנוסה ומומלץ. תהיו בטוחים שאתם מגיעים למקום הנכון, אל תתביישו לבדוק את הרקע של המקום, ובמקרים של התמכרות לסמים ואלכוהול גם ליווי פסיכיאטרי. תהליכי גמילה כרוכים גם בתהליך פיזיולוגי ונפשי והבטיחות חשובה לפני הכל.

האם קרוב המשפחה או בן/בת הזוג צריכים ללוות את המכור אל הטיפול הראשון ?

כל מקרה לגופו. פעמים רבות ליווי של קרוב משפחה יעזור למטפל בהבנת התמונה המלאה, שהמכור לא מצליח להציג, ובסופו של דבר זה יועיל גם לאבחון וגם לטיפול. כמובן ששילוב של בן משפחה בטיפול חייב להיות בהסכמת המטופל.

האם קרוב המשפחה או בן/בת הזוג אמורים לנסות ולתקשר עם המטפל/ת או לבחור אותם?

הטיפול מוגן בחיסיון רפואי ואסור למטפל לדון על הטיפול ומה שקורה בו עם בני המשפחה, אלא אם המטופל מאשר בכתב להסיר את החיסיון הרפואי. בתהליך הטיפול, במיוחד בפגישות הראשונות, אפשר ורצוי לדבר גם על המבנה הטיפולי ולהחליט ביחד עם המטופל אם ובאילו מקרים נשתף את בני משפחה, לצורך הפקת התוצאות המיטביות מתהליך הגמילה.

מה השיקולים בבחירה של מטפל?

לפני הכל, חשוב לבדוק את המקצועיות והניסיון של המטפל בתחום הספציפי של גמילה מהתמכרות. בצעו בדיקת רקע וקבלו המלצות, על מנת להגיע למטפל הטוב ביותר עבור נושא זה. לעיתים המטופל יעדיף גבר או אישה, או כל העדפה אחרת. חשוב לברר את ההעדפות של המכור ולהתחשב בהן, כי בסופו של דבר המטופל הוא זה שבוחר את הדרך בה הוא רוצה להתמודד עם ההתמכרות.

המוטו של הבטי פורד סנטר, אחד ממרכזי הגמילה הידועים ביותר הוא:
“If it was cancer you wouldn’t let it get any worse”
" אם זו הייתה מחלת הסרטן, לא הייתם נותנים לזה להחמיר"

הדבר החשוב ביותר להבין לגבי התמכרות הוא שהתמכרות היא סימפטום ואלו הסובלים מהתמכרות לא בחרו במחלה הזאת. לכן, לא ניתן ל"היפטר" מהתמכרות, אך בעזרת טיפול מקצועי בהחלט אפשר לבחור יום יום בחיים בריאים וטובים.

 

לקריאה נרחבת על התערבות טיפולית בשעת משבר לחצו כאן >>

 

שתפו אם אהבתם