התערבות טיפולית בשעת משבר של מכור

התערבות טיפולית בשעת משבר של מכור

מתי כדאי או ניתן להתערב בשעת משבר

אם אדם קרוב שאתם אוהבים מכור לסמים, אלכוהול, הימורים או כל התמכרות אחרת ואתם מרגישים שכלו כל הקיצים אולי הגיע הזמן לעשות התערבות יזומה, לבלום את ההידרדרות ולהתחיל תהליך של טיפול וגמילה. מתי ואיך עושים התערבות לאדם מכור? במאמר הבא

בטח ראיתם בסרטים או בסדרות התערבות שבה המשפחה והחברים מתיישבים לשיחה עם אדם קרוב ואהוב שההתמכרות שלו הגיעה לשיאים של שפל. הסיטואציה המוצגת על המרקע אמנם לא כל כך רחוקה מהמציאות, אבל חשוב לדעת שהסצנה הזו היא רק חלק מאוד קטן ממה שקורה בהתערבות, בעיקר בגלל העובדה שהתערבות היא תהליך שלא מתחיל ולא מסתיים במפגש היחיד הזה. בנוסף, חשוב לדעת, שהתערבות היא אינו אירוע מאולתר, אלא תהליך המתבסס על פרוטוקולים טיפוליים מסודרים, על פי מחקרים של שנים, ושצריך לבצע אותה בליווי מטפל/ת מוסמך/ת, כדי להגיע לתוצאות הטובות ביותר ולמזער את הסיכונים הכרוכים בה.

מה זה התערבות?

התערבות היא תהליך טיפולי מתוכנן בקפידה, בו אנשים הקרובים למכור, משפחה ו/או חברים, בהנחיית מטפל מוסמך נאספים ביחד למפגש עם המכור ועוזרים לו להניע את עצמו לקבלת טיפול.

חשוב לדעת, שברוב הפעמים מדובר באקט קיצוני, הכרוך גם בסיכונים ושאינו מתאים לכל מצב. כמו כן, המפגש עצמו הוא רק חלק קטן בתהליך, שכולל הכנה מוקדמת וליווי לאחר המפגש.

במפגש התערבות מספקים למכור דוגמאות של התנהגות הרסנית והשלכותיה על הסביבה הקרובה  אליו, מציעים תוכנית טיפול עם צעדים ברורים, מטרות וקווים מנחים ושמים קווים אדומים וברורים מה יקרה במידה והמכור לא ילך לטיפול.

 

מה קורה בהתערבות?

התערבות בד"כ כוללת את השלבים הבאים:

  1. הכנה: מרכיבים קבוצת אנשים קרובים (משפחה ו/או חברים) וביחד עם מטפל המתמחה בטיפול בהתמכרות וגמילה מתכננים את מפגש ההתערבות.
  • איסוף ושיתוף מידע: חברי הקבוצה אוספים ומשתפים את כל המידע שיש להם על ההתמכרות, הבעיות וההשלכות שלה.
  • צוות ההתערבות: מחליטים מי ישתתף במפגש ההתערבות, מתי ואיפה הוא יקרה.
  • מה קורה אם המכור לא מוכן להתחיל טיפול: מחליטים מה יהיו ההשלכות שכל אדם בהתערבות יציג למכור במידה והוא בוחר שלא להתחיל טיפול.
  • מכתבים: כל משתתף מכין מכתב או רשימה שמתארים מקרים ספציפיים ובעיות שנוצרו בעקבות ההתמכרות, המחיר שהוא משלם ומה הוא מרגיש. כתיבת הדברים מראש עוזרת למפגש להיות יותר ענייני ובלי לסטות מהנושא המרכזי.
  • מפגש ההתערבות: קובעים עם המכור במקום המפגש, (לעיתים) בלי להגיד לו שזו מטרת המפגש. הקרובים למכור, כל אחד בתורו, מביעים את הדאגה שלהם בעקבות המצב ואת הדברים ברשימה, שהכינו מראש. מוצעת תוכנית טיפול אפשרית והמכור מתבקש להסכים במקום. כל משתתף אומר מה יקרה מבחינתו אם המכור לא מסכים להתחיל טיפול. כמובן שבמידה והמכור לא מתחיל את הטיפול צריך לעמוד במילה ולהציב את הקו האדום שנקבע במפגש.
  • ליווי: בשלב הבא צריך אדם קרוב אחד או שניים שילוו את המכור כך שיתמיד בטיפול ולא יפסיק או יחזור להתמכרות. לעיתים יש צורך בשינוי אורח חיים של הסביבה הקרובה על מנת להתאים ולתמוך בתהליך הגמילה.

מה חשוב לדעת או לעשות כדי שהתערבות תצליח?

התערבות עלולה לעורר רגשות קשים ובעוצמות גבוהות, כגון: כעס, זעם והתנגדות. כמו כן, התערבות, שלא מתבצעת בצורה טובה, עלולה לגרום להחמרת המצב. אם כך, איך לעשות התערבות כדי לנסות להשיג את התוצאות הטובות ביותר:

  • ההתערבות נועדה כדי לבקע את חומות ההכחשה של המכור. המכור בטוח ש"הכל בסדר", הוא רק צריך עוד סכום של כסף להמשך הימורים והוא גורם לכל המשפחה להתעשר, במקרה של מכור להימורים שלקח עוד ועוד הלוואות והכניס את המשפחה לחובות, או מה הבעיה עם סמים, הרי כולם מעשנים קצת כדי ליהנות ולשכוח מהצרות, אז הוא ספציפית מידי פעם מגיע למצב פסיכוטי, אבל אז זה עובר והכל בסדר. בתפיסת המציאות של המכור אין שום בעיה, ובהתערבות צריך להראות לו את המציאות כפי שהיא כך שיכיר בה.
  • התערבות מוצלחת חייבת להיות מתוכננת בקפידה ולהיות מלווה על ידי מטפל מתחום ההתמכרות והגמילה, שכן קיימים גם סיכונים והמצב עלול להחמיר בעקבות התערבות שאינה נעשית באופן מקצועי. בכל מקרה, אל תעשו התערבות מאולתרת ששלפתם מהמותן! תתכוננו כמה זמן שצריך, תכינו שיעורי בית ותגיעו מוכנים למפגש.
  • מומלץ לערוך חזרה לפני המפגש. בחזרה תוכלו להתאמן על הדברים שאתם רוצים להגיד כמו גם לנסות לחזות מה יהיו ההתנגדויות של המכור.
  • מפגש ההתערבות מתבצע בצורה חומלת ואוהבת, אך אסרטיבית ולא מתפשרת.
  • בסיום הפגישה על המכור לקבל החלטה. מאחר והמכור אינו רואה את המציאות כפי שהיא הוא נוטה שלא לרצות להתחיל טיפול, עוד זמן רק ייתן לו זמן נוסף לחשוב איך להכחיש ולהתחמק מטיפול ובכך תשתפו פעולה עם המשך ההתמכרות והבעיות שהיא יוצרת. תוכנית הטיפול צריכה להתחיל באופן מידי.
  • במידה והוצבו קווים אדומים במפגש, חשוב לעמוד בהם לאחר המפגש. לדוגמא, אם ההורים של המכור אמרו לו שהוא לא יגור בבית, במידה והטיפול לא מתחיל צריך להוציא אותו מהבית, אם אמרתם שתפסיקו לתת למכור כסף צריך להפסיק לתת לו כסף וכן הלאה. אל תציבו גבול שאינכם מתכוונים לעמוד בו.

 

מה הוא משבר בחיי מכור?

משבר יכול להיות כל מצב קיצוני שההתמכרות גרמה, אשר מסכן את הבריאות הפיזית או הנפשית של המכור או של אנשים אחרים. מהמר יכול להגיע למצב שכבר אין ממי ללוות כסף והמשפחה בחובות עצומים ועומדת "להיזרק לרחוב", מכור לסמים כמו LSD או פטריות עלול להיות במצבים פסיכוטיים מסוכנים, מכור לסמים אופיאטיים (משככי כאב/הרואין) מסכן את חייו במנת יתר, מכור לקוקאין עלול לסכן את בריאותו (אירוע לבבי) וכן לצבור חובות שלא יוכל לעמוד בהם, מכור לקנאביס עשוי להיות כה שקוע בדיכאון וחוסר תפקוד למשך שנים ארוכות ועוד.

 

למה לעשות התערבות דווקא במשבר?

התערבות בדרך כלל מתבצעת כשיש משבר מידי ודחוף, כשהאדם שמתמודד עם התמכרות הגיע למצב שמסכן את הבריאות הפיזית או הנפשית שלו או של אנשים אחרים. הסביבה הקרובה של האדם שמתמודד עם התמכרות מגיעה ל"קצה", רוצה וצריכה פתרון מיידי, שבתור התחלה יבלום את הדרדרות ואח"כ כמובן יוביל גם לגמילה.

מה היתרונות של התערבות יזומה?

בהתערבות יזומה יוצרים משבר באופן יזום, כך שמאיצים את התהליך תוך שיש שליטה על הסיטואציה. להתערבות יש גם סיכונים כמו אובדנות והחמרה של המצב, אך מאחר והמכור כנראה יגיע למצב המסכן בעצמו בכל מקרה עדיף לפעול באופן הזה שבו ישנה מידה של שליטה והיא בידיים שלכם.

התערבות טיפולית בשעת משבר של מכור בליווי מקצועי

התערבות היא אינה דבר של מה בכך. התערבות היא מפגש שצריך לתכנן בקפידה ובעזרת איש מקצוע, אך כשנעשית בצורה נכונה ומקצועית יש לצפות תוצאות חיוביות. אם גם לכם יש אדם אהוב – בן או בת משפחה, חבר או חברה – ואתם יודעים שהם מכורים ומרגישים שהמשבר עומד לקרות או שאתם פשוט רוצים להושיט יד לעזרה, מוזמנים לפנות אלינו לעזרה.

 

 

ייתכן ויעניין אותך עוד

איך לדבר עם מכור ולשכנע אותו ללכת לגמילה

סם הדוקטור (ממסי) – המדריך המלא

איך מזהים מכור לקוקאין

איך להתמודד עם מכור לאלכוהול

מה התסמינים ואיך מטפלים בקריז

12 הצעדים – תוכנית 12 הצעדים לגמילה מהתמכרות

שתפו אם אהבתם