גמילה מאלכוהול לבד

גמילה מאלכוהול לבד

האם גמילה מאלכוהול לבד בבית אפשרית?

התמכרות לאלכוהול הינה בעלת השלכות פוגעניות והרסניות. גמילה מאלכוהול היא תהליך מורכב המצריך תמיכה רגשית, ליווי רפואי ומעטפת הגנה מקצועית מחד ואמפטית מאידך. לפני שאתם מחליטים על גמילה עצמית, או על גמילה מאלכוהול לבד, אנחנו ממליצים שתקראו את המאמר הבא

התמכרות לאלכוהול

צריכת אלכוהול היא תופעה נורמטיבית, המתקיימת כחלק מהתרבות האנושית המודרנית באופן מקובל וסטנדרטי.

בחברות סטארט אפ חוגגים את יום חמישי עםHappy hour מסורתי, לעיתים עם אלכוהול, שמתחבר לאווירה המשוחררת לקראת הסופ"ש; כשקובעים עם חברים בפאב ומזמינים בירה או קוקטייל, זה נחשב לזמן בילוי, פנאי והנאה; ובחלק מהמקרים צריכת אלכוהול אף נחשבת כקלאסית ומקושרת לאנינות טעם.

מאמר זה אינו מדבר על שימוש רגיל באלכוהול, אלא על כ-5% מהאוכלוסייה, שאינם יכולים לצרוך אלכוהול באופן נורמטיבי. עבור אותם אנשים כמות האלכוהול הנצרכת הולכת ועולה, האלכוהול שולט בחייהם ויש לו השלכות פוגעניות והרסניות במגוון תחומי חיים: בריאותית, משפחתית, חברתית, מקצועית, פיננסית ולעיתים גם בעיות עם החוק כגון: שלילת רישיון נהיגה או בעיות איבוד שליטה ואלימות קשות.

גמילה מאלכוהול
גמילה מאלכוהול

מתי בן אדם מזהה שיש לו בעיה של התמכרות לאלכוהול?

  • עלייה בכמות: כשהוא שותה כמויות אלכוהול שבאופן קבוע הולכות וגדלות.
  • שותה מעבר למה שתכנן: כאשר הוא צורך יותר אלכוהול ממה שהוא התכוון לצרוך.
  • סביבה מודאגת: כשאחרים מתחילים להתייחס לצריכת האלכוהול שלו כבעיה ומפנים את תשומת ליבו לעניין.
  • תופעות לוואי: כשהוא סובל מתופעות לוואי כגון: חמרמורת (הנגאובר), בלק אאוט, רעידות, אי נוחות פיזית ותופעות לוואי גופניות נוספות.
  • תפקוד לקוי: כאשר צריכת האלכוהול מתחילה להשפיע על אספקטים בחיי היום יום ופוגעת בתפקוד השגרתי: עבודה, משפחה, לימודים ועוד.
  • הרגשת בושה: תחושות של בושה מול הסביבה, הרגשה מה יחשבו ומה יגידו.

סימנים שאתה מכור לאכוהול – בחן את עצמך >>

האם בכלל אפשר להיגמל לבד, ואם כן איך להיגמל מאלכוהול לבד?

נשאלת השאלה, האם יש דבר כזה גמילה עצמית לאלכוהול? והאם אפשר לבצע גמילה מאלכוהול בבית בעצמכם? והתשובה היא שיש אנשים שיכולים לעשות גמילה עצמית מאלכוהול בבית, אבל חשוב לדעת כי זה כרוך בסיכונים והסיכויים להצלחה לבד לא גבוהים.

הסיכונים הרפואיים מתבטאים בהפסקה בבת אחת אשר עלולה לגרום לפרכוסים, עוויתות ומצבים רפואיים נוספים המצריכים תמיכה צמודה וליווי מקצועי.

חוץ מהסיכון הרפואי, אנשים המנסים לבצע גמילה מאלכוהול לבד הרבה פעמים מנסים לייצר לעצמם מערכת חוקים, ובעזרתם לשלוט בדבר שאיננו נשלט. מנסים להפסיק משקאות כבדים ולשתות רק יין או רק בירות ועוד כל מיני הגבלות שהם לא יכולים לעמוד בהן.

מה שקורה בסופו של דבר, זה שיש הרגשה של כישלון, המלווה בתחושות קשות של תסכול ואכזבה, ואחרי מספר ניסיונות, גם הרגשה שאין לגמילה סיכוי והרמת ידיים כתוצאה מכך.

מה השלבים החשובים ביותר כדי להיגמל מאלכוהול לבד בבית?

אם בכל זאת החלטתם להיגמל מאלכוהול לבד רצוי ש:

  1. תגיעו לפגישת אבחון, ייעוץ והערכה, כדי להבין האם ואיך תוכלו לבצע גמילה עצמית.
  2. תבנו תכנית גמילה עם איש מקצוע.
  3. תשלבו טיפול תרופתי עם ליווי רפואי מתאים.
  4. תצטרפו לקבוצות אלכוהוליסטים אנונימיים.
  5. בקשו ליווי ועזרה משפחתית.

תסמיני גמילה מאלכוהול

מה התסמינים שכדאי לשים לב אליהם, כשמתחילים תהליך של גמילה מאלכוהול?

בשלב הראשוני של הגמילה יש השלכות פיזיות ורגשיות, המתעוררות עקב התהליך והטיפול התרופתי. כשמתחילים תהליך של גמילה צפויים להרגיש:

  • קשיים בתפקוד
  • חולשה
  • בלבול
  • עצב
  • קשיים בשינה
  • חוסר תיאבון
  • מצוקה
  • ייאוש
  • פחד
  • חשש מהעתיד

בגלל ההיבטים הפיזיים והרגשיים, שיש בעיקר בתחילת הגמילה, אבל לא רק, חשוב לעשות את הגמילה בליווי רפואי ורגשי. כמו כן, חשוב לשים לב לכל תופעה קיצונית או לא צפויה ולפנות לגורם מקצועי במקרים אלו.

מה כדאי לעשות "במקום" צריכת האלכוהול?

גמילה יוצרת תחושת וואקום. תהליך הגמילה לוקח מהנגמל את מה שמילא אותו בתקופת ההתמכרות, ולכן הוא נשאר כאילו "בלי כלום". בתהליך הגמילה הנגמל עושה שינוי ב-3 תחומים:

  1. אנשים – הימנעות מסביבת אנשים הצורכים אלכוהול.
  2. מקומות – בילוי במקומות שהעניין המרכזי שלהם הוא לא אלכוהול, כמו פאבים.
  3. סיטואציות – השתתפות בסיטואציות שאינן מקשות והימנעות מסיטואציות שעלולות לערב אלכוהול או לעורר תחושות רגשיות קשות.

בנוסף, בתהליך הגמילה, המטפל בונה תכנית גמילה ביחד עם הנגמל, אשר בוחר כיצד למלא את זמנו בעשייה בריאה, מהנה, מסיחת דעת ומשמעותית כמו:

  • פעילות ספורטיבית, הידועה בשחרור אנדרופינים והעלאת מצב הרוח
  • בילוי בטבע
  • כל פעילות פשוטה, שהיא down to earth

הבנתם שאתם מכורים לאלכוהול, מה עכשיו? איך מבקשים עזרה וממי?

אפשר לבקש עזרה ממשפחה קרובה, חברים, מישהו שאתם יודעים שעבר את זה בעצמו, רופא, קווים חמים, קבוצות תמיכה או פנייה לעזרה מקצועית.

מה הנקודה הקשה ביותר עבור הנגמל מאלכוהול לבד?

התחושה הקשה ביותר של מכורים היא תחושת הבדידות. במשך הזמן, ובעקבות ההתמכרות וההשלכות ההרסניות שלה, מכורים מבודדים את עצמם מהחברה, ומעבר לבדידות הם חשים גם רגשות של בושה, ייאוש ותסכול.

מאחר ותהליך של גמילה מצריך משאבים רגשיים ופיזיים עצומים, כאשר מנסים לבצע גמילה מאלכוהול לבד, תחושת הבדידות מתעצמת. במקרים שהתהליך אינו מצליח כמובן שמצטרפים אל תחושת הבדידות, גם ייאוש, חוסר התקווה ותחושות קשות נוספות.

אתם לא חייבים לעשות את זה לבד

אנשים המכורים לאלכוהול לא בחרו בכך! בשלב שהם כבר מכורים מעורבים רגשות קשים, הדימוי העצמי נמוך, הרבה פעמים אין תקווה והסביבה, גם אם היא מנסה לתמוך, לא מצליחה להבין "למה אתה לא יכול פשוט להפסיק?".

המערך הטיפולי ממלא את המקום של התקווה והאמונה, ומספק מוטיבציה חיצונית, שמאפשרת לתהליך הגמילה לקרות. ככל שעובר הזמן והתהליך מתקדם האמונה והמוטיבציה עוברות לידיים של הנגמל.

בתהליך משותף אנחנו בונים ביחד עם הנגמל תכנית גמילה מתוך מקום של הבנה, עם הרבה אמפטיה והגנה למקום החשוף והפגיע שהנגמל נמצא בו.

אנחנו משלבים ליווי רגשי, תמיכה בקבוצות מתאימות וחיבור עם אנשי מקצוע בהתאם לצורך. חשוב לנו שתדעו, שאתם לא חייבים לעשות את זה לבד! אנחנו כאן בשבילכם.

טיפול לגמילה מאלכוהול >>

ייתכן ויעניין אותך עוד:

שתפו אם אהבתם