התמכרות וגמילה מסמים ממריצים

התמכרות וגמילה מסמים ממריצים

בחזרה לחיים ולשפיות

סמים ממריצים או סטימולנטים, כמו קוקאין ו”דוקטור”, הם סמים שמעניקים תחושת אופוריה נהדרת, אז איפה בעצם הבעיה? מה ההשלכות של התמכרות לסמים ממריצים ואיך אפשר להיגמל מהתמכרות אליהם ולקבל את החיים בחזרה במתנה? תשובות לשאלות אלו ועוד במאמר הבא

מה הם סמים ממריצים?

סטימולנטים או ממריצים זו משפחה של חומרים ממכרים שפעולתם כשמם, הם בעלי אפקט ממריץ לפעילות המוחית. באופן כללי, סמים פועלים דרך העלאת דופמין באופן עקיף, לעומתם סמים ממריצים מעלים את הדופמין באופן ישיר, על ידי הגברת ייצור הדופמין ולעיתים אף על ידי עיכוב של הספיגה שלו. בנוסף, אותה כמות סם, שגרמה למשתמש לתחושה טובה בהתחלה כבר לא מספיקה בשימוש הבא אחריו, ובכל פעם הוא יצטרך יותר מאותו הסם על מנת להגיע לאותה התחושה וכך נוצרות תלות והתמכרות לשימוש בסם.

 

סמים ממריצים לדוגמא: קוקאין, קריסטל (נקרא גם קראק שהוא קוקאין בצורת הבסיס שלו לשימוש בעישון), אקסטזי, חגיגת, "דוקטור" (4mmc) ועוד.
לקריאה נרחבת על סם הדוקטור (ממסי) לחצו כאן >>

חשוב לדעת, שמשפחת הממריצים כוללת גם חומרים חוקיים כמו קפאין, ניקוטין, ריטלין, אדורל (אמפטמין), גת, ועוד.

איך השימוש בסמים ממריצים משפיע על מי שמשתמש בהם?

ההשפעות של סמים ממריצים על הצורכים אותם כוללות:

  • העלאת אנרגיה וערנות
  • אופוריה – מצב רוח מרומם
  • בטחון עצמי מוגבר
  • דיכוי תאבון והפרעות אכילה
  • טכיקרדיה – עלייה בקצב הלב
  • הרחבת אישונים
  • בחילה
  • הזעה
  • חרדה ואי שקט – נגרמים כתוצאה מהעלאת אדרנלין, המרצה ועליית דופק

     

במקרים קיצוניים ושימוש כרוני יכולות להיות תופעות של:

  • חשיבה פראנואידית
  • הזיות – הזיות ראייה או הזיות מגע
  • התנהגות כפייתית או סטריאוטיפית – כגון חיטוט בעור

     

מה מאפיין את צורת השימוש בסמים ממריצים?

אצל משתמשים בחומרים ממכרים אחרים, כמו בקנאביס ואפילו באלכוהול, בדרך כלל נראה שימוש יומיומי. לעומת זאת, בסמים ממריצים השימוש מתאפיין בדפוס של בולמוס, סוג של בינג' של חומרים ממריצים. סוף השבוע מגיע, מעבירים יום או יומיים בשימוש רציף של ממריצים, ואז מתחיל השבוע ומפסיקים עד לסופ"ש הבא.

 

אופי הצריכה בצורת בולמוס נוצר כתוצאה ממספר סיבות:

  • מחיר יקר: המחיר היקר של סמים ממריצים לעומת חומרים ממכרים אחרים. גרם קוקאין מספיק לבינג' של יום למשתמש לא כבד, שמשתמש בקוקאין אחת לכמה שבועות. אצל משתמשים כבדים הצריכה יכולה להגיע ל-2-3 גרם וגם יותר בכל בינג'. בהנחה שגרם עולה 500-800 ₪ מדובר בהתמכרות יקרה.

     

  • צריכת סמים ממריצים וחומרים ממכרים סדדטיביים לסירוגין: ההשפעה של הסמים הממריצים כוללת עלייה במצב הרוח עד לאופוריה ואחריה דאון רציני (הכולל שכיחות מוגברת לסכנה אובדנית). לכן, פעמים רבות מתבצעת צריכה לסירוגין של סמים ממריצים בבינג' ואחריהם חומרים ממכרים סדדטיביים כמו אלכוהול או חומר אחר שירגיע את החרדה וערנות היתר. כך נוצר לופ של שימוש בחומרים ממכרים.

     

  • אין תסמיני גמילה גופניים בעת ההפסקה: אין תסמיני גמילה גופניים קיצוניים ובטח לא מסוכנים, גם אם צורכים סמים ממריצים יום יום ומפסיקים בחדות, לעומת תסמיני גמילה האופייניים לחומרים ממכרים אחרים.

     

איך מתנהג מכור לסמים ממריצים או אז מה בעצם הבעיה עם סמים ממריצים?

תחושת האופוריה היא אכן נהדרת, אבל היא זמנית וככל שצורכים יותר מהסם ככה מתפתחת סבילות והוא פחות משפיע וצריך יותר ויותר ממנו.

בנוסף, מכורים לסמים ממריצים סובלים מתופעות גופניות וסביבתיות כגון: בילויים הכרוכים בהוצאות כספיות כבדות, צריכת אלכוהול, שימוש מוגבר בפורנו, נערות ליווי, הימורים, שעות ערות לא נורמטיביות, ימים שלמים של ערות ואנרגיה המלווים בימים שלמים של דכאון והעלמות, ירידה במשקל, שקרים, דיבור מוגבר, בעיות שינה, שינויים התנהגותיים, חרדה, תוקפנות, עוררות מינית, תפקוד מיני לקוי, משיכות באף ועוד.

את כל התופעות הללו אפשר לסכם ביציאה משגרה נורמטיבית ופגיעה בכל תחומי החיים.

אז אמנם בהתחלה יש תחושה נפלאה, אך זהו מדרון חלקלק להתמכרות לא נעימה וחיים של סבל.

מה הם הסמים הממריצים הנפוצים בישראל?

  • קוקאין: הסם הממריץ המוכר והנפוץ ביותר בעולם. לקוקאין השפעה מהירה וקצרה. הוא נצרך לרוב בהסנפה. חשוב לדעת, שהקוקאין שמגיע למשתמש בארץ מעורבב ביחס של 1:2 קוקאין לחומר לא פעיל, כלומר בגרם קוקאין יש למעשה רק כשליש גרם של קוקאין. סכנה נוספת היא שלעיתים הקוקאין מעורבב עם חומרים רעילים, אשר גרמו בעבר לתופעות כמו פרקינסון ועוד.

עוד על קוקאין במאמר הבא >>

 

  • דוקטור: "דוקטור" (4mmc) הוא "סם מעצבים" חדש יחסית מהשנים האחרונות והוא המקבילה הסינטטית של הקוקאין. את הדוקטור מתחילים לראות יותר ויותר בחתונות בישראל וברחובות תל אביב. הוא יותר זול יחסית לסמים ממריצים אחרים ויש מכורים שמעדיפים אותו על הקוקאין, עם זאת הוא כמובן מסוכן בהרבה.
  • אקסטזי: האקסטזי הוא למעשה שילוב של אמפטמינים (MDMA) וממריצים ("ספיד") ונפוץ בעיקר במסיבות בישראל.

 

האם יש קשר בין התמכרות לממריצים להתמכרויות אחרות כמו לאלכוהול, פורנו או הימורים?

כן, יש קשר בין התמכרות לסמים ממריצים לבין התמכרויות נוספות. פעמים רבות התמכרויות באות בזוגות וגם המקרה של סמים ממריצים.

  • התמכרות לאלכוהול: השילוב של סמים ממריצים עם אלכוהול נוצר מתוך הצורך לנסות לייצר איזון – הסמים הממריצים מעוררים, האלכוהול מרגיע וביחד מדובר בשילוב "נהדר". צריכת הסם הממריץ מאפשרת לשתות יותר אלכוהול מבלי לקרוס ומצד השני האלכוהול מאזן את הערנות – מעגל שדים של ניסיון לאיזון, שבסופו של דבר רק מגביר את הצריכה של שניהם.

     

  • התמכרות להימורים: גם בין צריכת סמים ממריצים להתמכרות להימורים יש קשר. שניהם קשורים לכמות הדופמין במוח ולחיפוש אחר עוד ריגוש. צריכת הסמים הממריצים מעוררת לשעות רבות וגורמת למכור לחפש אחר עוד ריגוש, שהוא לעיתים מוצא בהימורים.

     

  • התמכרות לפורנו וצריכת שירותי מין בתשלום: יש קשר ישיר מאוד בין התמכרות לסטימולנטים לצריכת פורנו ושירותי מין. הסמים הממריצים, מצד אחד גורמים להגברת החשק המיני, ומצד שני פוגעים בתפקוד המיני. שעות ערנות רבות בשילוב עם תפקוד מיני לקוי הופכים את הפורנו למגביר עונג כמו גם מפגשי מין בתשלום עם נערות ליווי, כאשר בת הזוג לא זמינה בשעות המוזרות של הלילה.

     

  • התמכרות לגראס או לכדורי שינה: מאחר והממריצים יוצרים הפרעות שינה, הגראס או כדורי שינה מאזנים את השימוש בהם, ומתוך התלות הזו במשך הזמן עלולה להיווצר התמכרות גם אליהם.

 

איך נגמלים מהתמכרות לסמים ממריצים?

הגמילה כוללת שילוב של טיפול אחד על אחד עם ליווי פסיכיאטרי והרבה סבלנות, מאחר והיא אורכת חודשים עד שהאדם חוזר לאיזון מבחינה נפשית וגופנית וזאת עקב השיבושים והפגיעה במערכת התגמול (Reward system) במוח.

טיפול תרופתי תומך תהליכי גמילה יעיל וחשוב מאוד בגמילה, באופן כללי ובגמילה מסמים ממריצים בפרט.

מאחר והשימוש בסמים ממריצים משבש את סדר היום והשגרה של המכור מכל הבחינות, תהליך הגמילה מסמים ממריצים כולל גם תוכנית מקיפה ומפורטת של חזרה לשגרה – קביעת לו"ז של שעות ערות וזמן שינה, תפריט תזונתי בריא, פעילויות חיוביות ועוד – בגדול, סדר יום קבוע של חזרה לשגרה בריאה.

חשוב לדעת, שיש בגמילה נסיגה, וזה באמת לא תהליך פשוט, אבל בדיוק בשביל זה אנחנו כאן כדי ללוות אתכם, וכמובן שלעומת חיים שלמים משובשים, גמילה וטיפול שיסייעו לכם לשוב לשפיות ולחיים וזה שווה את העבודה הקשה.

 

שתפו אם אהבתם