התמכרות וטראומה – טיפול בגישה של גוף נפש

טיפול בטראומה והתמכרות בגישה של גוף נפש

מה היא טראומה? מה הקשר בין טראומה להתמכרות? למה הן הולכות יד ביד כל כך בקלות? ואיך רפואה סינית יכולה לעזור במצבים של כאב, טראומה והתמכרות? במאמר הבא

איך מוגדרת טראומה?

יש כל מיני דרכים להגדיר טראומה, והדרך בה אנחנו מגדירים אותה יכולה לעזור לנו להבין האם אנחנו סובלים מטראומה או לא.

ההגדרה המילונית היא אירוע חיצוני שגרם לפגיעה בגוף או בנפש או ברוב המקרים גם וגם.

בגישה הפסיכיאטרית מתייחסים לתופעה בשם הפרעת דחק פוסט טראומטית, (באנגלית PTSD – Post-traumatic stress disorder), המכונה גם פוסט טראומה ומתייחסת לסימפטומים המופיעים אחרי האירוע (פירוט בהמשך).

בגישה של הרפואה הסינית והגופנפש, טראומה היא אירוע שבו האדם חש, בחוויה הסובייקטיבית שלו, שהוא בסכנה ממשית לחייו (גם אם לא באמת קיימת סכנה כזאת) והגוף שלו מתגייס להגן עליו, כך שכל המערכת הגופנית-עצבית נטענת באנרגיה, שלא מצליחה להשתחרר בסיום האירוע. המשמעותי בצורת ההסתכלות הזו הוא, שאין הכרח שיהיו סימפטומים מובהקים של טראומה.

מה שחשוב הוא לבדוק את התגובה של הגוף לאירוע.

האם כשאני נזכר בו כל הגוף נטען ונדרך?

האם הגוף נושא איתו את המתח של והדריכות של האירוע?

לדוגמא, אישה שעברה חווית לידה קשה המשיכה הלאה בחייה ולא חשה שום סימפטומים ברורים של טראומה, אך כשהיא מתחילה לספר בטיפול על אותה לידה, ניתן לשים לב בבירור איך כל הגוף מתכווץ, נדרך ומוצף.

למרות שהטראומה היא לא על פני השטח, היא חבויה כל הזמן הזה, מסתתרת ברמות העמוקות ומפעילה אותנו מבפנים.

הקשר בין התמכרות לטראומה

מה יכול לגרום לטראומה?

כל אירוע יכול לגרום לטראומה, כי הטראומה נגרמת מתוך החוויה האישית והסובייקטיבית של האדם שחווה אותה. המקרים הנפוצים שקופצים לכולם בראש, כשמדברים על טראומה, ועלולים לגרום לטראומה הם:

  • הטרדה מינית או אונס
  • תאונת דרכים
  • מלחמה
  • פיגוע

מאחר ולא באמת חייב להיות איום ממשי על החיים, כדי שתיווצר טראומה, יש מקרים רבים נוספים, שעלולים לגרום לטראומה:

  • ניתוח
  • לידה
  • שוד

הרבה פעמים האדם אשר חווה חוויה כטראומה עלול לקבל תגובות ביקורתיות או שיפוטיות, כי בעיניי המתבונן "לא קרה כלום" ו"מה הבעיה? אתה כבר אחרי זה" וזה כמובן לא תורם להחלמה.

מה הסימפטומים של אדם שחווה טראומה?

הסימפטומים אצל אדם שחווה טראומה מגוונים ומשתנים מאדם לאדם ויכולים לכלול:

  • מחשבות חודרניות
  • טריגרים חיצוניים, המעוררים את הזיכרון מהאירוע
  • דריכות תמידית
  • חרדה
  • מתח בשרירים
  • כאבים כרוניים
  • כאבי בטן, בחילות או צרבות
  • כאבי מחזור קשים, תסמונת pms חריפה, קשיים ביחסי מין
  • במקרים מסוימים התפתחות של מחלות גופניות – שרירים ושלד, מחלות הורמונליות או מטבוליות
  • הימנעות מדברים שכן עשית לפני האירוע (כמו לא לצאת בלילה)
  • לחץ
  • רגזנות
  • חשדנות
  • צמצום העצמי
  • חוסר אמון
  • חוסר שקט
  • בעיות שינה

הסימפטומים יכולים לבוא לידי ביטוי מבחינה גופנית ו/או נפשית וכמובן שיש השפעה של התופעות הגופניות על הנפש ולהפך.

 

איך נגמלים, הרי הטראומה לא נעלמת?

 

מה הקשר בין טראומה להתמכרות?

חומרים ממכרים שונים פועלים בצורה שונה על הגוף והנפש. יש חומרים שעוזרים להשכיח את הטראומה, חומרים מרגיעים ומורידים רמות סטרס או חומרים שיעבירו את הגוף ממצב של סטרס להנאה – כאשר כל החומרים יגרמו לסוג של בריחה מהתמודדות עם הטראומה.

זה יכול להיות פורנו, סמים (מריחואנה, קוקאין ועוד), אלכוהול ועוד חומרים, כשהמשותף לכולם הוא חוסר התמודדות ואי טיפול בבעיה האמיתית. החומרים הממכרים משמשים כמעין פלסטר, אשר משכיח את הפצע של הטראומה ובזה הם עושים שירות מצוין לנפש. הבעיה מתחילה כאשר צריך לצרוך מהם כל פעם יותר, כדי להגיע לאותה רגיעה, ואז הם גורמים להתמכרות ובסופו של דבר לפגיעה בכל תחומי החיים. כמובן שבמקביל הבעיה האמיתית, המצב הפוסט טראומתי, לא באמת נפתרת.

כך טראומה והתמכרות הולכים יד ביד. בהתחלה האדם צורך מעט אלכוהול רק בשביל לשכוח לרגע את הטראומה, או חצי כדור שינה רק כדי לישון לילה אחד "כמו בן אדם", או רואה פורנו כדי להנות קצת ולא לחשוב כל הזמן על הטראומה… אבל ככל שעובר הצריכה המתונה לא מרגיעה יותר וצריך לצרוך ממנה יותר ויותר, וההתמכרות הולכת ומתגברת עד למצב של איבוד שליטה מוחלט. חשוב להגיד, שיש מכורים רבים שהם מכורים מתפקדים – הולכים לעבודה, נפגשים עם חברים, אנשי משפחה וכו', אבל מאחורי כל "ההצגה" הזאת הם במצב חסר אונים שמצריך עזרה חיצונית.

האם לצורך הטיפול משנה מה גרם לטראומה?

לצורך הטיפול לא באמת משנה מה היה האירוע הטראומטי ומה עוצמתו ה״אובייקטיבית״. הדבר המשמעותי הוא הכאבים והצלקות שהאירוע השאיר בגוף ובנפש של האדם, שהובילו אותו להתמכרות לחומרים. העניין הוא לא האירוע עצמו אלא מה שהוא השאיר בחוויה בגוף ובנפש האדם, שהוביל אותו גם להתמכרות לחומר כלשהוא.

האם רפואה סינית יכולה לעזור לפוסט טראומה?

מבחינת הרפואה הסינית יש התייחסות מאוד רחבה לטראומה ולמה שהיא גורמת.

אחת הדרכים להבין טראומה באמצעות הרפואה הסינית היא להסתכל עליה כאל דבר חיצוני שתוקף את הגוף. ממש כמו וירוס. כשוירוס תוקף את הגוף כל מערכת החיסון של הגוף מתגייסת להילחם בו, ממש כמו באירוע טראומתי שבו כל הגוף- השרירים ומערכת העצבים, מתגייס להגיב לאירוע. בטראומה, כמו עם וירוס, לעיתים הגוף והמערכת החיסונית מצליחה להתמודד ולהתגבר על הווירוס, אבל לעיתים האדם נעשה חולה מאוד או נשאר עם תופעות לוואי קשות מהווירוס, שהגוף לא הצליח להתגבר עליהם, ואז צריך התערבות חיצונית לצורך טיפול בבעיה.

בטיפול ברפואה סינית מזהים באיזו רמה של הגוף נמצאת הטראומה, עד איזו שכבה היא חדרה, ואז אפשר לעזור למכור להתחזק מתוך טיפול בשורש הבעיה, ולהפטר או להחלים גם ברמה הפיזית וגם ברמה הנפשית.

איך נגמלים, הרי הטראומה לא נעלמת?

על מנת לטפל ולגמול את הגוף וכדי לעבור את תהליך הריפוי, קודם כל, צריך להבין שיש פצע פתוח וכואב ושהתחבושת שעד עכשיו שמנו עליו (ההתמכרות) לא עוזרת. ברגע שמורידים את החומרים הממכרים הפצע הפתוח והכואב נחשף. חלק מאוד חשוב בתהליך זה להסתכל על הפצע וללמוד לשים תחבושת אחרת, תחבושת אורגנית של הגוף שתומכת בו ו/או עוזרת להתחיל ריפוי של הפצע, כך שהוא יהיה פחות חי וכואב. גם אם בסוף הפצע לא יעלם לגמרי, הוא יהיה פחות דלקתי, פחות כואב, ובעיקר פחות מפעיל.

איך מטפלים ברפואה סינית בהתמכרות?

הטיפול במרכז לטיפול וייעוץ כולל טיפול שיחתי אצל פסיכולוג, ובמידת הצורך גם ליווי או טיפול פסיכיאטרי, בשילוב עם טיפול ברפואה סינית, שכולל דיקור, צמחי מרפא, מיינדפולנס או כל מתודה, אשר מותאמת באופן אישי למטופל ותעבוד על הרבדים השונים של ריפוי גוף ונפש. חשוב להגיד, שאנחנו כאן ביחד איתכם בכל הרגעים, גם ברגעים הקשים, תוך כדי התהליך ועד שהגוף והנפש שלכם יחזרו להרגיש לכם בית בטוח.

צפריר נחמני מטפל ברפואה סינית בגישת גוף-נפש מעל 12 שנים במצבים פסיכולוגיים ופסיכיאטריים, כגון משברים עמוקים בחיים, טראומה והתמכרות, מטפל במרכז לטיפול וייעוץ ברפואה סינית במקרים של טראומה והתמכרות.

 

ייתכן ויעניין אותך עוד:

גמילה מקנאביס – תסמינים ואיך מתחילים
גמילה מאלכוהול ותסמינים – כך מטפלים
12 הצעדים לגמילה מהתמכרויות
איך לדבר עם מכור ולשכנע אותו ללכת לטיפול
משפחות של מכורים – כדאי לכן לדעת את זה
טיפול בהתמכרויות – אלה השיטות לטיפול

שתפו אם אהבתם