טיפול בטראומה

טיפול בטראומה

התמכרויות לרוב מתחילות בטראומה כלשהיא, אבל לפני שאפשר לטפל בטראומה צריך לטפל בהתמכרות. מה זה טראומה? מה זה פוסט טראומה או PTSD? מה היא פוסט טראומה מורכבת? איך כולן קשורות להתמכרות לחומרים ממכרים? ואיך אפשר לטפל בהתמכרות שנובעת מטראומה? כל התשובות במאמר הבא

סיפור מקרה של טיפול בטראומה

הוא הגיע לטיפול סביב גיל 40, גבר, הייטקיסט עם עבר מאוד מצליח, בעל משפחה וזמן קצר לפני עוד היה נראה שהוא 100% בתפקוד מלא (לפחות לכאורה). בטיפול הסתבר שהוא משתמש כבר שנים רבות, שימוש מאוד מסיבי, באחד השילובים הכי מוכרים ובולטים היום בתחום הטיפול בהתמכרויות – קנביס, אלכוהול וקוקאין. מעגל ההתמכרות נוצר כתוצאה מכך כשבשנים הראשונות של ההתמכרות מסתפקים בחומרים פחות חזקים כמו קנביס, עם הזמן וכאשר נוצרת הסיבולת הקנביס כבר לא מספיק בשביל לטשטש את הכאב ואז מתחיל השימוש באלכוהול. כששני אלו לא מספקים את העבודה בד"כ קורת החשיפה לקוקאין. כל אלו יוצרים בעיות רבות כולל בעיות שינה ואז משלבים גם תרופות מסוג בנזודיאזפינים. אותו גבר הגיע לטיפול בשלב מאוד מתקדם בשימוש בחומרים.

 

טיפול בטראומה

בתחילת הטיפול עסקנו בעיקר בחזרה לתפקוד ראשוני. הפיכת היום ללילה והלילה ליום פגעה באופן קשה בסדר היום ויצרה שרשרת של אירועים כגון: פגיעה בתפקוד משפחתי, פגיעה קשה ביכולות התפקוד המקצועי, אורח חיים מאוד לא בריא, אכילה לא מסודרת, חוסר פעילות גופנית, בידוד חברתי ועוד. ככל שהבעיה הלכה והעמיקה ככה התפקוד הלך ונפגע, וזה קורה גם אצל אנשים עם יכולות יוצאות מן הכלל, זה יכול לקרות לכל אחד ואחת, אין לאף אחד חסינות. כאמור, התהליך הראשוני התמקד בגמילה וחזרה לאורח חיים תקין – עסקנו בתפקוד יומיומי וסדר יום, חזרה הדרגתית לחיבור למשפחה, יצירת קשרים חברתיים מצומצמים ממה שניתן לשקם, חזרה לפעילות מקצועית, הקפדה על תזונה ושיפור אורח החיים.

 

רק שנתיים אל תוך התהליך הטיפולי התחיל להיפתח מערך שלם של טראומה מגיל צעיר. כבן למשפחה של שני הורים בחוסר תפקוד, שהם בעצמם קורבנות לטראומה, הוא מעולם לא קיבל את הצרכים הראשוניים להם ילד זקוק. הוא גדל באופן מוזנח וללא דמות בוגרת מיטיבה, ולמרות זאת כן הצליח להגיע ליחידה קרבית בצבא, שירת והיה קצין ביחידה מובחרת. במסגרת התפקיד עבר אירועים טראומתיים באחת המלחמות, ועם שחרורו מהצבא – שכבות של טראומות מהילדות, שעליהן התיישבה גם הטראומה מהשירות הצבאי, יצרו הפרעת פוסט טראומה מורכבת עם דיכאון מג'ורי ומלווה בחרדות קשות. כדרך להתמודדות עם הסימפטומים הגיע השימוש בחומרים ועלייה איטית, פרוגרסיבית ועקבית בשימוש בהם.

פוסט טראומה תסמינים

 

תהליך הטיפול בטראומה

במהלך הטיפול, הוא, כמו מתמודדים אחרים המגיעים לטיפול במרכז, השתומם בתדהמה איך מעולם לא פתח ולא שיתף נפש חיה בכל אירועי הילדות והצבא. אותן חוויות טראומתיות נסגרות כמו בתוך תיבת פנדורה ולעולם לא מדוברות גם לא עם הקרובים ביותר – החברים הטובים, בני הזוג ובטח לא עם בני משפחה – והמתמודדים תמיד נדהמים איך עברו את רוב חייהם הבוגרים בלי שהם פתחו את הטראומה אפילו לא עם עצמם. כלומר, בשלב מסוים הטראומה אפילו לא הייתה בתודעה העצמית שלהם.

 

אחרי כ-6 שנים של טיפול המתמודד חזר לתפקוד ואפילו לתפקוד גבוה יותר מלפני בכל הרמות – המשפחתית, המקצועית, הפיננסית והחברתית. בתהליך הטיפולי התחיל לדבר עם הקרובים אליו ולשתף באירועים הטראומתיים. עצם המוכנות לחשיפה והשיח יצרו נרמול ותיקוף לחוויות הקשות, שניסה להעלים ולמסך עם עזרים מלאכותיים, כדי להמשיך לחיות יחד עם אותם פצעים מדמים – הטראומות. השיח על התהליך התחיל ריפוי של הפצע, שבשלבים המתקדמים הפך להיות צלקת, שהנגיעה והעיסוק בה לא גורם לאותה רמה של כאב כמו כשהפצע מדמם. היא לפעמים מגרדת וזקוקה לטיפול מקומי, אבל היא כבר לא שולטת ומנהלת את המתמודד ואז גם הכמיהה והקרייבינג לשימוש בחומרים הולכים ופוחתים מתוך ירידה והפחתה של רמות הסבל והכאב.

 

טראומה והתמכרות

מה זה טראומה?

המילה טראומה מקורה בשפה היוונית τραῦμα, הפירוש שלה מיוונית הוא פצע, וכשמה כן היא. טראומה היא חוויה קשה, מפחידה, של חוסר אונים, בלבול או רגשות עזים אחרים; שיצרה פצע בנפש האדם שחווה אותה. חווית הטראומה היא סובייקטיבית – חוויה מסוימת עלולה להחוות כטראומה לאדם אחד ולא כחוויה טראומתית עבור אדם אחר. הטראומה נוצרת לגמרי מתוך פרשנות וחוויה אישית של כל אחד ואחת.

עוצמת הרגשות ודרך ההתמודדות עם הטראומה עלולים לייצר מגוון תסמינים ארוכי טווח.

דוגמאות לחוויות שעלולות להיות טראומתיות:

  • אונס או אלימות מינית
  • מלחמה
  • תאונה
  • אסון טבע
  • אירוע טרור
  • חשיפה למוות

פוסט טראומה

מה זה פוסט טראומה

הפרעת דחק פוסט טראומתית או באנגלית PTSD – Post Traumatic Stress Disorder, היא תגובה לאירוע קשה אליו אדם נחשף (בעצמו או מעדות של אדם אחר) ואשר נחווה מחדש ע"י זכרונות, חלומות או פלאשבקים. פוסט טראומה עלולה לגרום לתסמינים שונים כמו הימנעות מדברים ומקומות המזכירים את החוויה הטראומתית, שינויים בהתנהגות, הרס עצמי, קשיי שינה ועוד. פוסט טראומה יכולה להופיע זמן קצר אחרי הטראומה, אבל היא יכולה להתעורר גם חודשים ואפילו שנים אחרי הטראומה.

 

מה התסמינים של פוסט טראומה?

פוסט טראומה עלולה לגרום למגוון סימפטומים, הבולטים ביניהם:

  • פלאשבקים – האדם מרגיש שהוא חווה את הטראומה שוב ושוב בצורת פלאשבקים או ביעותים.
  • הימנעות – הימנעות ממקומות או דברים שמזכירים את האירוע הטראומתי.
  • פחד ודריכות – העולם נתפס כמקום מפחיד, כל דבר "מקפיץ" ומזכיר את האירוע הטראומתי, ונמצאים באופן תמידי במצב דרוך ומוכן לקראת הסכנה הממשמשת לבוא.
  • בעיות שינה – עוררות יתר, סערת רגשות ופחד להירדם שמא יהיה עוד סיוט בשינה מדירים שינה מעיניי הסובלים מפוסט טראומה.
  • דכאון – התחושות הקשות והסבל מובילים גם לדכדוך, דכאון, חוסר תקווה וייאוש.
  • שינויים במצב הרוח – מנעד התחושות והרגשות העז עלול לגרום לתחושות כעס, אשמה, חוסר סבלנות ושינויים במצב הרוח.
  • פגיעה באיכות החיים – כל התסמינים השונים גורמים לפגיעה בתפקוד שגרתי (עבודה, מערכות יחסים, אינטימיות, משפחה, חברים ועוד) וכפועל יוצא גם באיכות החיים.

תסמינים של פוסט טראומה

 

מה זה הפרעת פוסט טראומה מורכבת?

הפרעת דחק פוסט-טראומטית מורכבת או באנגליתC-PTSD – Complex post-traumatic stress disorder, היא תגובה לאירועים טראומתיים רבים או רצף אירועים טראומתיים והשפעתם על האדם שחווה אותם היא מצטברת.  פוסט טראומה מורכבת יכולה להיווצר מאלימות משפחתית מתמשכת, התעללות מינית ע"י מספר אנשים שונים או ע"י אותו אדם לאורך שנים, חוויות טראומתיות מהשירות הצבאי ועוד אירועים קשים.

 

מה ההבדל בין פוסט טראומה להפרעת פוסט טראומה מורכבת?

פוסט טראומה היא תגובה לאירוע טראומתי יחיד לעומת פוסט טראומה מורכבת אשר נוצרת ממספר אירועים טראומתיים רב.

 

תסמיני של פוסט טראומה מורכבת

התסמינים של פוסט טראומה מורכבת יכולים להיות זהים לאלו של פוסט טראומה, אך בגלל המורכבות הם בד"כ משפיעים על רבדים עמוקים יותר ועלולים להיות קיצוניים יותר. לדוגמא:

  • בעיות וויסות רגשי – חוסר יכולת לשלוט ברגשות ודחפים.
  • יצר הרס עצמי – דחף לפגיעה עצמית כולל שימוש בחומרים ממכרים.
  • דיסוציאציהריחוק של האדם מעצמו עד לניתוק בין המודעות שלו ל"עצמי" שלו.
  • תחושת ערך עצמי נמוכה – תחושה ש"אני לא מספיק טוב", כאילו מישהו קלקל או שבר אות אותו אדם.
  • הפנמת מערכת האמונות של התוקף – תחושה שהפגיעה הגיעה לקורבן.
  • סומטיזציה – תחושה שיש כאב או בעיה רפואית ללא ממצא פיזיולוגי.

אחת השאלות הנפוצות ששואלים אותנו היא:

מה משותף לכל מי שמגיע לטיפול בהתמכרות?

והתשובה היא:

שכמעט כל אדם שמגיע אלינו לטיפול בהתמכרות סבל מטראומה כלשהיא.

פוסט טראומה מורכבת

 

מה הקשר בין טראומה להתמכרות?

אחת השאלות הנפוצות ששואלים אותנו היא: מה משותף לכל מי שמגיע לטיפול בהתמכרות? והתשובה היא: שכמעט כל אדם שמגיע אלינו לטיפול בהתמכרות סבל מטראומה כלשהיא. עם זאת, לא כל אדם שחווה טראומה יפתח התמכרות.

 

עבור המתמודדים עם התמכרות, כשאנחנו הולכים אחורה בזמן ומזהים את הגרעין של התחלת והתפתחות ההתמכרות אנחנו רואים ברוב הפעמים קשר ישיר מאוד לאירוע טראומתי, מצוקה, כאב רגשי, פגיעה נפשית ו/או פיזית; שהיוו טריגר להתמכרות כתוצאה מחיפוש אחרי הקלה לסבל.

זו נוסחה מאוד פשוטה – טראומה גורמת למצוקה נפשית > האדם הסובל מבקש מזור ורוצה לחזור לשגרה שהייתה לפני הטראומה > החומרים הממכרים מספקים הקלה מיידית ואולי אפילו תחושת אופוריה שלא הייתה לפני. אז איפה הבעיה? בשלב הראשוני החומרים משני התודעה או ההתנהגויות ההתמכרותיות אכן מספקות הקלה לפצע המדמם שיצרה הטראומה, אבל ככל שהשימוש בהן גובר כך צריך לצרוך מאותם חומרים יותר בשביל אותה השפעה, ואז מתחילים גם תופעות לוואי פחות נעימות, ואל כל אלו מצטרפות תחושות של בושה ואשמה. בהמשך השימוש מתרחב לחומרים נוספים, שאמורים להקל על תופעות הלוואי ולאט לאט נוצר מעגל התמכרות בחומרים, התפקוד משתבש ועד שכל תחומי החיים נפגעים ואיכות החיים יורדת עד לאיבוד של הכל – עבודה, מערכות יחסים, משפחות, חברים, כלכלה וכו'.

 

לטראומה אפשר להתייחס בשלב הראשוני שלה כאל פצע מדמם ופצע מדמם שלא מטופל נכון יכול להפוך לפצע דלקתי. החומרים הממכרים משמשים כמו פלסטר לא אפקטיבי, שלא מכסה מספיק טוב את הפצע, לא עוצר את הדימום ומאפשר לזיהומים לחדור. בהתחלה נראה כאילו הדימום עצר, אבל ככל שעובר הזמן מגלים שהוא לא, ועל הפלסטר מניחים עוד איזו תחבושת, אבל אז כבר יש מוגלה וזיהום, הכאב הרבה יותר משמעותי והטיפול כבר לא כ"כ פשוט וצריך להיות מותאם למורכבות.

 

איך מטפלים בטראומה והתמכרות?

הרבה פעמים המשאלה של המתמודד עם ההתמכרות היא שנוכל לחזור בזמן, למצוא את המקור שממנה נוצרה והתפתחה ההתמכרות, לטפל ולרפא את אותו פצע ושבעקבות אותו ריפוי הם יצליחו להפטר ולהירפא מההתמכרות – זו הפנטזיה, אבל המציאות היא שבטיפול בהתמכרות, גם על רקע טראומה, צריך קודם כל לטפל בהתמכרות ורק אח"כ אפשר לטפל בטראומה. ניתן להציג טיפול בטראומה והתמכרות ע"י מודל הקרחון (אייסברג) – הקצה של הקרחון הוא ההתמכרות שאותה אנחנו רואים מעל לפני השטח ואפשר לזהות אותה. הטראומה ואירועי העבר הם החלק של הקרחון שנמצא מתחת למים, הוא מכוסה ולא ניתן להגיע אליו. דרך הטיפול, או המקום שממנו מתחילים את הטיפול, הוא לא הסימפטומים המורכבים של הטראומה, כי אין גישה לטפל בה כל עוד המתמודד נמצא בשלב פעיל של ההתמכרות, ולכן מתחילים עם טיפול בהתמכרות ורק בהמשך מגיע גם הטיפול בטראומה.

פוסט טראומה מורכבת תסמינים

מסיבה זו, מטפלים המתמחים בטיפול בטראומה פעמים רבות ידרשו מהמתמודד להגיע לטיפול רק אחרי הינזרות מחומרים והתנהגויות התמכרותיות של לפחות חצי שנה. בניגוד לטיפול בטראומה שלא מלווה בהתמכרות פעילה, במצב זה ההמלצה היא לבצע את הטיפול במהלך השנה הראשונה מהתרחשות הטראומה. במרכז לטיפול וייעוץ תהליך הגמילה יימשך ככל שיימשך והוא התנאי והשלב הראשוני לפני שאפשר להגיע לטיפול בטראומה – על מנת שהטיפול גם בהתמכרות וגם הטראומה יהיה אפקטיבי, יעיל ועם הכי פחות סיכויים להישנות.

 

איזה סוגי טיפול יש לטיפול בטראומה והתמכרות?

תהליך הטיפול בטראומה והתמכרות משתנה בין אדם לאדם, כשבבסיס של כל טיפול, כמו בכל הטיפולים שלנו, עומד הקשר הטיפולי בין המתמודד למטפל, אשר לרוב מהווה המקור לריפוי. הטיפול הטראומה יכול להיות כחלק מהתהליך של הגמילה או בהמשך לתהליך הגמילה וכמובן תוך כדי תהליך תחזוקה. אנחנו מציעים שיטות טיפול שונות כולל טיפול דינאמי משולב CBT, שינוי בדפוסי חשיבה והתנהגות, טיפול ממוקד מטרה. כמו כן, כל המטפלים במרכז עובדים בגישת"trauma informed" – גישה מוכוונת/מודעת טראומה, גם אם מוקד הטיפול אינו טראומה. במהלך הטיפולים נוצר שיח, פותחים אירועים שהודחקו וכוסו בהמון שכבות של בושה, אשמה, השפלה ושמעולם לא נפתחו ולא טופלו. ביחד אנחנו נוגעים בכל הנושאים עד למצב של הינזרות מההתמכרות, מניעה של הישנות וטיפול בטראומה עד שהפצע המדמם הופך לצלקת.

 

שמענו פעם הגדרה יפה לטראומה –

טראומה זה אירוע לא הוגן שלא היה אמור לקרות אבל קרה.

 

נכון, מה שקרה לכם הוא לא הוגן ולא פיירי! אתם כ"כ צודקים. אנחנו כאן כדי להקשיב, לעזור ולמצוא דרכי פתרון עד לחזרה לשגרת חיים מיטיבה, איכותית ומספקת.

 

ייתכן ויעניין אותך עוד:

שתפו אם אהבתם